В Националния оперативен щаб към момента няма данни, които да налагат удължаване на грипната ваканция. Това обяви ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски пред БНР.

Националната грипна епидемия е обявена до сряда - 11 март.

Проф. Мутафчийски отново обясни процедурата за контакт с личните лекари при съмнение за заразяване. 

"Когато имаме пациент, който си стои вкъщи, всъщност той още не е пациент или със слабо изразена симптоматика. Той не отива при своето джипи. Той се обажда по телефона на джипито. Джипито може да приеме обаждането без скафандър. Така че джипитата няма да бъдат оставени на произвола на съдбата. Акцентът е това, че който почувства такива оплаквания се обажда на джипито си по телефона. Той не отива, за да застраши останалите пациенти на джипито", обясни Мутафчийски. 

Удължиха грипната ваканция в Пловдивско

Удължиха грипната ваканция в Пловдивско

Това решение взе регионалния кризисен щаб

Той заяви, че здравното министерство ще изкупи от български производител 40 хиляди защитни маски с поръчка да се произведат още количества в следващите месеци.

Деян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в просветата, поясни, че все още материалът може да се преструктурира като се премахнат уроците, които са с по-малко стойностно значение.

По думите му пролетната ваканция можела да се използва като форма за учебни дни. Той пояснява, че създалата се ситуация може да доведе до удължаване на учебната година след края на втория срок.

Борисов предлага учениците да се върнат в класните стаи след 11 март

Борисов предлага учениците да се върнат в класните стаи след 11 март

Ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев, но влияят на икономиката

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че грипната ваканция в Пловдивско се удължава

Преди това пък премиерът Бойко Борисов предложи децата да се върнат в класните стаи след 11 март. 

Със заповед на министър Кирил Ананиев от 6 март до 11 март бе обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Епидемията бе във връзка с разпространението на грип тип В и преди да бъдат обявени първите заболели от коронавирус.