От утре Софийският университет ще бъде домакин на международна конференция под надслов "135 години по-късно: България, Русия и Евразия", обявиха историци на пресконференция в БТА.

Събитието ще се провежда от 27. 02. до 01. 03. и е предвидено по повод предстоящия национален празник 3-ти март.

Стана ясно, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде патрон на конференцията, която ще се състои от делегати както от България и Русия, така и от Украйна и Казахстан.

Доцент Андрей Андреев от ВТУ разказа, че българо-руските отношения почват да се развиват по-активно още през 9-ти век по време на покръстването. Той бе категоричен, че навремето страната ни е била духовен и културен ориентир за Руската империя.

Русия е имала своите интереси, но от времето на хан Кубрат до последното правителство на Борисов никой не е направил нищо за нас като страна, без да има собствени интереси, коментира Андреев по повод мнителността на съвременното българско общество.

Към неговото мнение се присъедини и професор Нина Дюлгерова, която изтъкна, че 135 години по-късно "нещата не са се променили много". Тя прецени, че в момента у нас се надига русофобска вълна, обвързана с разпространеното вярване, че сме икономически и политически зависими от Русия.
Ако младото поколение тръгне по пътя на нихилизма, няма да стигне дотам, където всеки гражданин би желал да бъде, обяви Дюлгерова.

Историците обещаха, че на утрешната конференция ще се говори предимно за Руско-турската освободителна война, но ще се постараят да изтъкнат основните й моменти и белези, без да се спират на засилени политически отсенки.

Идеята им е академичният поглед върху българо-руските отношения да преобладава не само когато наближават празници и годишнини. Стана ясно, че всички научни статии по темата, които ще бъдат представени по време на конференцията, ще бъдат издадени в сборник, до който ще има и онлайн достъп.