Щадящите тестове за малките ученици ще бъдат в сила, докато заболеваемостта падне до 100 на 100 000 души. Надявам се да се преброим със страховете, защото са неоснователни. Това заяви образователен министър Николай Денков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му децата, които са преболедували и имат антитела, няма да бъдат тествани и ще си влизат в училище със зеления сертификат. Около 4% от децата са ваксинирани. "Маската и мерките, които взимаме, вървят в комплект във всички страни, защото така се намалява риска от заразяване... Част от хората не разбират, че се намираме в кризисна ситуация. Това е извънредна ситуация и ние трябва да се справим с нея", подчерта Денков.

Александър Златанов: Частичен локдаун при 9000 в болница

Александър Златанов: Частичен локдаун при 9000 в болница

Може да се стигне до вечерен час за тези без ваксина

Той отбеляза, че има общини, в които децата продължават да бъдат на училище, но те са с ниска заболеваемост.

"Трябва да си направим избора, както направихме избора да не се ваксинираме. Обръщам се към родителите, чуйте най-сетне - имаме 17 деца починали от коронаворус, не можем да позволим взрив на болните деца в училищата, защото ще има необратими последици."

Трябва да убедим родителите, че осигуряваме безопасна среда, настоя Денков и добави, че служебното правителство може да направи само най-доброто при настоящата ситуация. Ако някои може да предложи нещо по-добро, съм готов да слушам мнения и съвети, коментира министърът.

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

Съвместно постановление на Кацаров и Денков

Ако някое дете е заразено, ще си остане вкъщи и няма да заразява другите. Около 10-15 септември имаме понижение на заболеваемостта, а след 15 септември тя тръгва нагоре. От месеци ние се борим с напълно рационални и необосновани страхове на хората за тестването на децата. Досега съпротивата била на 100%, но сега изборът е или децата са вкъщи, или да се тестват, посочи Денков. Тестове имало и досега, но само две училища нагледно показали как да могат да се използват тестовете.

В момента имаме всички аргументи да не пуснем децата в училище без тестове, защото ако се разболеят, последствията ще бъдат много големи, предупреди служебният министър.

Днес ще се поръчат единия от типовете тестове, а следобед ще се състои отраслов съвет със социалните партньори, като ще бъде обсъдено дали да поръчаме и втория тип тестове. Поръчката е разчетена да има тестове за 1 месец и ако потръгнат нещата добре, ще продължим нататък с 5-7 клас, увери Денков, като добави, че това е единственият начин.

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Свободата идвала със зеления сертификат

Николай Денков днес има насрочена среща и с ректорите на ВУЗ-овете, като трябва да бъдат отворени университетите. Той иска да чуе ясен план кога ще бъдат отворени университетите със зелените сертификати с аргумент, че само това е правилният начин.