Частните образователни структури (занимални, езикови школи и др.) са затворени, защото там се срещат деца от различни паралелки, от различни училища. В училищата изучават основния план от образователната програма, по приоритети здравето е с предимство. Това заяви пред БиТиВи министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той бе категоричен, че здравните власти решават затварянето на училищата и детските градини. За ротацията на учениците решаваме ние, каза просветният министър.

На зрителски въпрос: "С какво зеленият сертификат ще запази хората, след като ваксинирани се разболяват и разнасят заразата", министърът припомни, че Зеленият сертификат е единствената нова тема, която обсъждат с МЗ. Инициативата идва от Здравното министерство и е повдигната след като ситуацията в някои градове става критична. Маските, вероятно ще влязат в заповед и ще стават задължителни, обясни Николай Денков.

По думите му от МЗ ще решат дали зеленият сертификат ще стане задължителен. Сега има 36% ваксинирани учители и около 20% преболедували, които нямат ПСР тест за установяване на заболяването. Затова предстоят преговори дали и с антигенен тест да се доказва, че хората са преболедували коронавируса.

На въпрос защо тестовете за антитела не се признават за преболедувалите, той обясни, че тази тема се повдигна преди няколко дни. Там, където (учителите) са преболедували и може да се докаже с тест за антитела, да бъде признато за влизане в училище, каза Денков.

Ако учителите не искат да бъдат тествани, те ще могат да преподават дистанционно.

Учителите не можем да ги принуждаваме да плащат тестовете - или от МЗ или от МОН да се плащат тестовете. Нямаме бюджет за тези тестове, МЗ има бюджет за тестове. Знаете за тези 1 млн. тестове, за които е обявена обществена поръчка, каза министърът.

Ежеседмичното тестване за коронавирус в училище нямало да натовари децата

Ежеседмичното тестване за коронавирус в училище нямало да натовари децата

СЗО - Здравното състояние на българските деца и младежи е най-лошо в цяла Европа

Масово тестване на учениците без съгласие на родителите не можем да направим. Ако 90% от родителите са съгласни -а да се тестват децата без тези, чиито родители не са съгласни за тестване, каза министърът.

Според него зеленият сертификат дава увереност, че рискът от зараза с коронавирус е нисък. В епидемиологията се говори за риск, намаление на риска, уточни Денков.

Трябва да намалим риска от влизане в болница на заразените. Преболедуването е нещо нормално, искаме да ограничим смъртните случаи, каза просветният министър.

Запитан кой контролира спазването на мерките в училище и кого да сезират при неспазване, той обясни, че досега е трябвало да се обръщат към инспекторатите на образованието, а когато мерките са наложени със заповед, могат да бъдат сезирани и здравните власти.

Масово тестване в училище за COVID само при поне 90% съгласни родители

Масово тестване в училище за COVID само при поне 90% съгласни родители

Тестовете ще са безплатни и за ученици, и учители

Резервна възможност е учителите да преподават дистанционно от вкъщи. Ако се реши да се влиза със зелен сертификат, това ще бъде една от възможностите. Възможно е отлив, но трябва да се справим с това нещо. Ако спадне заболяваемостта, може да се върнем към нормална ситуация, каза Денков.

Той обясни, че на базата на индикативния план как да се действа при различните нива на заболеваемост в областите от просветното министерство са направили насоките в училищната система. Детските градини се затварят само със заповед на здравните власти, каза министърът на образованието. Кога да се спират детските градини зависи и от това колко са пълни болниците, как е здравната система.

Здравните власти решават затварянето. За ротацията решаваме ние. МОН не затваря нищо. Затварянето става от здравните власти. Досега бяха около 10% болни ученици. Новото решение 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки е условието за затваряне на училищата в дадена област. Най-много са във Видин карантинираните, обясни той.

Дават още 8 млн. лв. на училищата и детските градини

Дават още 8 млн. лв. на училищата и детските градини

Това съобщи днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков

В детските градини са по-малко случаите. Имаме по-малко случаи от 1 до 4-ти клас, имаме рискове при бебетата, там също много трябва да се внимава.

Ученик с Ковид може да мине на дистанционно обучение - до 1 месец е със съгласието на родителя, над 1 месец е с решение на училището, допълни Николай Денков.