Не е изключено ново преструктуриране на БАН. Това каза новоизбраният председател на Академията - акад. Стефан Додунеков пред журналисти, след обявяването на резултата от избора.

Той изтъкна, че в развитието си - повече от 142 години БАН се е реорганизирала главно по две причини - заради вътрешното развитие на различните области и заради нуждите на обществото. „Като имаме предвид динамиката, в която живеем, не е изключено БАН да предложи нови преструктурирания. Още повече, че някои от решенията за преструктуриране, които бяха взети, може да се окажат неудачни", каза новият шеф на БАН. Той е категоричен, че трябва да има мониторинг и да се реагира, за да се избегнат лоши последствия за климата, в който работи Академията.

Акад. Додунеков каза, че неговата мечта е да се въведе договаряне на заплатите. „За мен няма съмнение, че при добра система на оценяване на резултатите от труда, хората ще се чувстват удовлетворени, но ние сме в страхотен недостиг на фонд „Работна заплата" и това е много сериозен проблем", добави той.
Според Додунеков, ако има достатъчен фонд „Работна заплата", ресурси от допълнителни източници за стимулиране - разбира се, че трябва да се въведе диференцирано заплащане. „Но в монета сме в ситуация да задоволяваме минималните нужди на работещите в Академията", отбеляза академикът.

Според него, за да се реши проблемът с напускането на млади учени, би трябвало да се вземат мерки въобще за квалифицираните млади хора в България. Той сподели своите наблюдения, че най-напред са започнали да напускат страната квалифицирани учени, след това - докторанти, а сега сме свидетели на емиграция на млади хора след завършване на средно образование, както и че някои ходят да учат средно образование в чужбина. „Това е национален проблем, а не само проблем на БАН", подчерта Додунеков и добави, че това, което трябва да прави Академията, е да си партнира с висшите училища.

Запитан дали ще използва някои от идеите на конкурентите си за председателския пост, например тезата, че шефът на БАН трябва да бъде съветник на правителството, акад. Додунеков отговори одобрително. „Ако правителството има интерес предварително да получава информация и съвети какви решения да предприема, би трябвало председателят на БАН да се отзове веднага", добави той.

Припомняме, по-рано днес Общото събрание на академията избра академик Стефан Додунеков за новия председател на БАН за следващите четири години.

Академик Стефан Додунеков събра 68 гласа и прехвърли изисквания минимум от 54 гласа. 22 гласа събра член-кореспондент Андон Косев, а акад. Александър Петров събра 8 гласа.

Новоизбраният председател на БАН встъпва в длъжност на 19 юни, тъй като мандатът на сегашният председател акад. Никола Съботинов изтича на 18 юни.

В надпреварата участваха трима кандидати - акад. проф. дфн Александър Петров, чл.-кор. проф. дбн Андон Косев и акад. проф. дмн Стефан Додунеков.

Само преди няколко дни на събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН с тайно гласуване бе определен за техен фаворит акад. Стефан Додунеков. Съгласно Закона от средите на САЧК се избира председателят на БАН.