Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ) за 10 клас ще се проведе на предварително определената дата 10 юни въпреки насрочените за предния ден избори за национален и европейски парламент. Предвижда се обаче изпитът за десетокласниците да започне по-късно - в 11 вместо в 8 часа, както е предвидено първоначално. Началото на външното оценяване се отлага с 3 часа, за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му.

Промяната се предвижда заповед на образователния министър Галин Цоков, която е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Датите на изпитите за външно оценяване са определени със заповед, преминала всички етапи на обществено обсъждане в началото септември 2023 г. След насрочването на предсрочните парламентарни избори и на вота за европейски парламент спешно е проведено оперативно обсъждане с всички регионални управления на образованието, за да се създаде организация за провеждане на НВО без промяна в първоначално определената дата, въпреки вота.

МОН готви нови входни нива за 9 клас и промени в НВО

МОН готви нови входни нива за 9 клас и промени в НВО

Министър Галин Цоков представи разработените мерки за промени в училищното обучение

Предстои Цоков да издаде и заповед, с която 10 юни ще бъде обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции.

Заради изборите МОН променя датите за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания. Математическото състезание за ученици от 4 клас "Математика за всеки" ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на "Лаборатория за изкуство" в Бургас ще се състои в периода 1-3 юни. Състезанието "Ключови компетентности по природни науки" (физика, химия, биология) в Силистра пък ще е от 29 до 30 юни.