Няма уволнения-чистки на директори на училищата. Това увери зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, цитирана от БНР. Тя определи като изключително манипулативна информацията, че ведомството тихомълком е започнало да уволнява директори на училища.

Кастрева обясни, че от 1 септември досега от 309 държави училища просветният министър е прекратил трудовите отношения на 12 директори. Това е станало по предложение на началниците на инспекторатите по образование по места. На трима правоотношенията са прекратени по собствено желание, а на останалите девет заради пенсиониране.

В София нямало нито един директор на държавно или общинско училище, който да е освободен. 33-ма директори в София град били придобили право на пенсиониране.

Ваня Кастрева е категорична, че шефката на инспектората в София град Евгения Вълкова е провела политика на прозрачност. Тя била събрала всички директори, за да ги подготви за пенсионирането им и да изрази желанието си да се подготвят техни заместници.

Кастрева изтъкна, че за нея е важно решенията да се вземат в дух на предвидимост и прозрачност, както и това да не пречи на учебната година.

Зам.-министърката смята, че към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално. Когато се прекратява трудовото правоотношение с директора, на него му се дължат обезщетения, които трябва му бъдат изплатени. Ваня Кастрева обърна внимание, че училищата са на делегиран бюджет.