Министерството на образованието, младежта и науката обмисля промяна за матурите по български език през 2011 година.

Очаква се текстовете, които ще пишат зрелостниците, да не са теми с формулиран текст, изучавани предварително. Това съобщи министър Сергей Игнатов в Габрово, цитиран от БиТиВи.

Изпитните теми, начинът, по който се задават, предварителната подготовка по тях, зазубрянето им, създават поданици, а не граждани, смята министър Игнатов. По думите му на България трябват образовани и свободни хора, които могат да мислят. Според министъра зрелостниците могат сами да формулират темата си и има начин това да бъде оценено.

Игнатов бе категоричен, че българското образование се нуждае от нов закон, който да въведе повече интерактивност в учебния процес и да разтовари учениците от необходимостта да зазубрят и да възпроизвеждат текстове.

Законът трябва да бъде ориентиран към детето, към ученика, посочи Игнатов. По думите му сегашното образование е поставено така, че никой не пита младите хора имат ли нужда от вида знания, които им се предлагат и служат ли им те в живота.

Според министър Игнатов не бива на учениците традиционно да се вменява определен вид знание, защото времето, в което живеем, не е същото, както преди. Той добави, че министерството иска да създаде закон, в който ученикът да бъде в центъра на учебния процес.

Искаме всички заинтересовани - учители, ученици, семейства, цялото общество, да участват отговорно в създаването на новия проект, допълни Игнатов.