Обмисля се смесено финансиране на военните училища. Това става ясно от прессъобщение на МС от посещението на премиера Николай Денков в Националния военен университет "Васил Левски" (НВУ) във Факултет "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" в Шумен.

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН).

Около 8 млн. лв. е недостигът на финансиране само в този университет, в който смятат, че са поставени в неравностойно положение спрямо другите висши училища. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене.

По думите на Денков, може да се обмисли финансирането на студентите да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти, а към МО да остане поддръжката на технологичното оборудване и материалната база.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера.