Дискусионен форум на тема "20 години от изборите за 7-мо Велико Народно събрание" събра участниците в едно от най-важните политически събития, с което се отбелязва началото на демократичните промени у нас.

Политическите страсти и позиции от първите демократични избори в България оживяха отново в Софийския университет, съобщи БНР.

Доктор Желю Желев, първият демократично избран президент и един от лидерите на СДС, характеризира първите демократични избори.

"Независимо че ние не спечелихме, демократичните сили тогава, общественото недоволство и волята за промяна се изляха в най-различни форми на протест - митинги, шествия, гражданско неподчинение, палаткови лагери, градове на истината. След изборите страната не само че не се успокои, а напротив - оказа се много по-разбудена", припомни Желев.

Александър Каракачанов, лидер на Зелената партия и депутат в седмото Велико народно събрание, смята, че нашето общество не е узряло за прехода.

Политическите партии играеха роля на гражданското общество, но основната цел на БСП си остана оцеляването на определени политически и икономически структури.

Драгомир Драганов, депутат в седмото Велико народно събрание от листата на БСП и в последствие депутат от Евролевицата, коментира загубата на СДС:

"Слава богу, че СДС не спечели. След април месец у вас вече надделя реваншизмът, надделя комунизмът, а не реформите и кой знае какви бели щяхте да направите, ако, не дай си Боже, бяхте спечелили изборите", убеден е Драганов.

Нора Ананиева изрази мнение, че резултатите от изборите през 90-а година са били обективно постигнати, но според нея проблемът е бил, че нито БСП, нито СДС са успели да намерят съгласие по икономическата реформа.