Въвеждат 56 часа годишно за безопасност на движението, което ще се учи в час на класния ръководител. Новите програми са утвърдени от Министерството на образованието и науката.
В детските градини децата ще имат между пет и седем педагогически ситуации по безопасност на пътя през годината, съобщиха от МОН.

Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават мирно конфликти, възникнали по пътищата.

Часовете по пътна безопасност в училищата ще са в рамките на часовете на класа. В първи клас са предвидени най-малко девет часа годишно. Децата във втори, трети и четвърти клас - шест часа.

В пети, шести и седми клас - пет часа, в първия гимназиален етап до десети клас - четири, и за най-големите - един час. Обучението по безопасност е съобразено с възрастта, информират от ведомството.

Децата ще учат правилата за движение по пътищата в ролите на пешеходци, велосипедисти или пътници, както и правилата за сигурността при престой на автобусна спирка, за безопасните места за игра и др.

По време на заниманията учениците ще бъдат запознати с най-честите причини за катастрофи. 

От ведомството на Красимир Вълчев са подготвили и насоки за учителите, които с определени пътни казуси и сюжетно-ролеви игри да привлекат вниманието на децата към темата. Ще се ползват дидактични или компютърни игри, игрови тренинг, експерименти, практически упражнения и др. Тези занимания няма да бъдат оценявани.

В обучението могат да се включват родители, както и специалисти от "Пътна полиция", Института по пътна безопасност, Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст, обясняват от МОН.