БСП скочи отново срещу Закона за предучилищното и училищно образование.

Този закон ще задълбочи социалното неравенство, обясни на брифинг в Народното събрание Янаки Стоилов. Законът щял да занижи качеството на общественото образование заради финансиране на частното образование.

Тези идеи ще се пренесат и във висшето образование, притеснен е червеният депутат.

Левицата е и срещу отпадането на оценките в началния курс. Закриват се помощните училища, продължи с критиките Янаки Стоилов.
Този закон подценява ролята на училището за социалната интеграция на децата, изтъкна той. Не са предвидени средства за училищно облекло, каза още депутатът от левицата.

Нямало и единна държавна политика в образованието, а вместо това се задълбочава политиката, която води до проблемите в сектора.

Този закон не отговаря на днешните остри проблеми на българското образование, категоричен е Янаки Стоилов.

БСП са и против големите правомощия, които се дават на бъдещите обществени съвети към училищата, тъй като те ще имат свръх права по отношение на финансирането и разходването на бюджета, атестирането на учителите и директорите.
Не е ясно обаче как държавата ще контролира обществените съвети, опасява се Янаки Стоилов.

Стоян Мирчев пък се притеснява, че след като до 4 клас децата няма да получават оценки в 5 клас ще преживеят пълен шок. Между 5 и 7 клас най-много са отпадащите деца от образователната система.

Системата е застрашена и тя може да колабира от 5 до 8 години, притеснен е Мирчев.