Около 3900 ученика ще започнат обучение по дуална форма от началото на идната учебна година. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на втората национална конференция "Дуалното образование - път на възможностите".

По думите му, много повече дейности по програмата са за подготовка на наставници - да се организира обучението, не толкова да се изплащат стипендии. Ние заложихме стипендии за дуалното обучние. От бюджета имаме 149 заявени паралелки за дуална форма за близо 3900 ученика, поясни той.

През 2017 паралелките за дуално обучение са били 49%, сега са 58%. Вероятно 60/40 % е нормалното съотношение на дуалната форма към обикновеното образование, каза министърът.

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

То е полезно и за учащите, и за бизнеса, убеден е министърът

Има списък с очаквано бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование. Целта е да обвържем двата пазара. Готови сме да съдействаме за допълнителна мотивация на училищата, ако има търсене от бизнеса за дуална форма на обучение, заяви Вълчев.

Почти нямаме хора в сектор земеделие хора, които да са завършили дуално обучение, каза той.

По думите на един от бизнесмените, няма да е далеч времето, когато фирмите ще чакат ред съответното училище да отвори тяхна паралелка. В Швейцария отделните браншове финансират кабинети и възможности.

МОН следи напредъка на учениците до 4 клас с индивидуално портфолио

МОН следи напредъка на учениците до 4 клас с индивидуално портфолио

Папки за близо 11 000 деца от следващата учебна година

Последните години бяхме увлечени в привличане на инвеститори и загърбихме подготовката на кадрите, призна друг.

Дуалното образование, което досега се реализираше по проекта "Домино" ("Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото") и Министерството на образованието и науката ще продължи и след приключването си в края на тази година. Досега той се реализираше в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество. В следващите две години и половина проектът ще се финансира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Съгласие за осигуровките и отпуската спъва дуалното образование
Обновена

Съгласие за осигуровките и отпуската спъва дуалното образование

Не е ясно и кой ще обучи наставниците