Пред столичното 133-то училище се извиха среднощни опашки от родители, чакащи да запишат децата си в първи клас, съобщава БНТ. Причината е, че започва приемът на документи за записване на първолаци.

Припомняме, че общината въведе нови единни критерии за всички училища в София. Те бяха гласувани от местната администрация в началото на годината. Адресната регистрация е водещ критерий. Родителите, чиито постоянен и настоящ адрес са в непосредствена близост до училището и съвпадат, ще получат най-много точки. След тях ще се нарежда критерият по настоящ адрес, а на трето - ако родителят живее в същия район, в който се намира школото.

Новите критерии бяха въведени точно с оглед избягване на струпване на опашки. Въпреки това родителите се притесняват, че все пак отделните училища имат право да добавят свои критерии. Затова те смятат, че на записването може да окаже влияние поредният номер. Това е причината още в 18.00 часа снощи опашка от родители да се образува пред 133-то училище в София. С цел актуализация на списъка с чакащите, на всеки кръгъл час те правеха поименна проверка.