архив news.bg

Общо 56 милиона лева допълнителноот предвидените в бюджета за следващата година са необходими за средното образование. Това заяви председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева.

В бюджета за 2011 г. няма да можем да подкрепим някои политики на ГЕРБ, посочи още тя.

За да е добра политиката за 5-годишните са необходими допълнителни 7 милиона лева.
Още пари са нужни и за подобряване на материално-техническата база в средните училища.

Притеснителен е недостигът на средства за снегопочистване, заяви от своя страна Теодора Дачева, секретар на Комисията по образование към НСРОБ. Тя посочи, че 40 000 ученици пътуват от населени място към друго. Затова липсата на достатъчно средства за почистване на пътищата през зимния сезон може да затрудни достъпа им до училище.

Другото притеснение е за здравните кабинети в училищата, посочи още Дачева. За тях са необходими още 6 милиона лева. По думите й при сегашния начин на финансиране има опасност здравни кабинети да бъдат закрити. По данни на учителските синдикати това ще се случи с около 300 здравни кабинета.

Повече средства искат и от синдиката на висшето образование към КНСБ. Председателят Лиляна Вълчева посочи, че за държавните висши училища в частта субсидии за издръжка на обучението 2010 г. са били предоставени 228,5 млн. лв. за 149432 учащ, а в проектобюджета за следващата година, при ръст на студентите с 10.6% или 165 267 учащи, средствата са 228,4 млн. лв. или със 100 000 по-малко.

Стабилизиране на средното и висшето образование от януари месец 2011 година прогнозира образователният министър Сергей Игнатов.
Още...

За първи път от началото на прехода държавата не обезпечава държавните вузове с необходимите средства за обучение на студените, което според нея е нарушение на Закона за висшето образование. Така държавните ВУЗ-ове са ощетени с около 24 милиона лева.
Това произтича от преразпределение на един и същи средства, но без да са отчетени увеличените бройки на новоприетите студенти.

Вълчева е категорична, че политика в областта на висшето образование и науката няма, защото разходите за сферата са спаднали от 4.2 на 3.3% от БВП.

ВУЗ-овете искат повече средства:

  • 24 милиона за издръжка на обучението на студените
  • 18 млн. лв. за увеличение на коефициентите в инженерните и аграрните направления и във ветеринарната медицина
  • 17 млн. лв. за научна дейност и още поне 4.4 милиона лева за реално изплащане на стипендиите на студените и докторантите.

Синдикат Висше образование към КНСБ не подкрепя бюджета за 2011 г. в частта му за висшето образование и науката, защото не отразява реално нуждите на ВУЗ-овете и на БАН, заяви категорично Лиляна Вълчева.