Правителството е осигурило допълнителните 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища в България по бюджета за 2023 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

От образователното министерство обясняват, че макар това да не се изисква според нормативната база, институцията е инициирала серия от срещи за обсъждане на справедливото разпределение на допълнителните средства с представителите на висшите училища, Съвета на ректорите и синдикалните организации в областта на висшето образование.

Първите разговори по темата са проведени през август 2023 г., веднага след приемането на държавния бюджет за тази година. От тогава министерството е разработило над 10 варианта за разпределение на парите, а предложенията са предоставени на държавните висши училища, на Съвета на ректорите и на синдикатите. През последните месеци МОН провежда срещи с представители на синдикалните организации в сферата на висшето образование ежеседмично.

В резултат от разговорите е изработен проект на общо решение. След остра реакция от Асоциацията на медицинските университети и след среща с председателя на Съвета на ректорите министерството е предложило за одобрение на синдикалните организации минимално променен вариант, за който се очаква тяхното становище. Ако между тях бъде постигнат консенсус, допълнителните средствата могат да бъдат преведени още следващата седмица.

"Основен приоритет за МОН е поддържането на постоянен контакт с всички заинтересовани страни и взимане на стратегическите решения за сектора след отчитане на всички мнения. В тази връзка, както и до сега, ще продължат интензивните срещи и разговори по темата, посочват от образователното министерство.

Синдикат иска повече средства за висше образование и заплати

Синдикат иска повече средства за висше образование и заплати

Настояват и за увеличение на стипендиите на студенти и докторанти