Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ настоява за увеличение на средствата за висше образование и наука, както и за по-високи заплати за академичния състав и увеличение на стипендиите на студенти и докторанти.

Това оповести председателят на синдиката проф. Лиляна Вълчева по време на откриването на новата академична година и 135-годишнина на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

В словото си проф. Вълчева подчерта, че години наред не са осигурявани средствата за непрекъснато увеличаващата се минимална работна заплата в страната. За последните 3 години номиналното ѝ нарастване е с 28%.

"Въпреки липсата на тези и други средства, съвестно и отговорно продължаваме да обучаваме, да правим наука, да публикуваме, дори понякога с лични средства", изтъкна проф. Вълчева.

Тя отбеляза, че 2024 г. е година на сериозни финансови промени, свързани с голям ръст на минималната работна заплата и увеличение на средната работна заплата за страната. Увеличението е с над 15%. В проектобюджета за 2024 г. за висше образование и наука обаче са предвидени 0 лв., независимо от указанията на МФ за залагане на МРЗ в размер на 933 лв., коментира председателят на синдиката.

По думите й на този фон заплатите на академичния състав, на служителите с висше образование, стипендиите на студенти и докторанти отново ще изостанат. Според нея е време да се промени формата и начина на действие. От синдиката са внесли направените изчисления и съответните искания:

  • С нарастването на БВП да се увеличават и средствата за висше образование и наука като 1% от прогнозния БВП по текущи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет;
  • Средната заплата на академичния състав да е 150% от СРЗ за страната, което означава началната работна заплата за най-ниската академична длъжност Асистент да стане 2110 лв.;
  • Стипендиите на студентите да са 125% от МРЗ, а за докторантите да продължи действието на 150% от нея.

Всичко това формира Бюджет за 2024 г. в размер на не по-малко от 1,4 млрд. лв., или с 320 млн. лв. повече, обобщават от синдиката.

Вдигат заплатите на преподавателите в държавните университети с 20%

Вдигат заплатите на преподавателите в държавните университети с 20%

Правителството отпуска за целта 16 милиона лева

"С академичен тон казваме на политиците и управляващите: Чуйте, уважавайте и зачитайте нашия глас, защото без академичната общност вас няма как да ви има", заяви проф. Вълчева. Тя очаква премиерът Николай Денков и министърът на образованието Галин Цоков да постъпят достойно, а не политически. Те трябва да застанат по-смело до своята академична общност, допълни тя.

"Да вдигнем глас и високо да заявим спазването на ЗВО, СРВОРБ (за ежегоден ръст от 20% в СИО (работните заплати), както и за не по-малко от 10% от нея да са средствата за научноизследователска и научно-творческа дейност. Бюджетът трябва да е функция на множество текстове от ПМС, Наредби на националното и европейското законодателство, особено в политиката по доходи. Настояваме за незабавна промяна на коефициентите в професионалните направления като съотношението да е 1 : 5 така, както е в останалите страни-членки на ЕС", настоя още проф. Вълчева.

Тя обяви още, че предстоят протестни действия и подкани академичната общност да се присъедини към тях.