Индивидуален ще бъде подходът за всяко училище, където има регистрирани с коронавирус. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици 10% е един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици - друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място", поясни Михайлова.

По думите й остава присъственото обучение на този етап. От министерството следят ситуацията в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година.

Две паралелки в училища в Стара Загора и Казалнък са под карантина

Две паралелки в училища в Стара Загора и Казалнък са под карантина

Преподавател в Раднево също е заразен с коронавирус

Към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.

"Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията... Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително", заяви зам.-министърът.

Четири класа от столично училище са под карантина

Четири класа от столично училище са под карантина

Учител е с коронавирус, не е имал симптоми

Малко над 500 ученици са заявили желание за дистанционно обучение.