Техническият университет Варна защити обвинения в плагиаство на представени дисертационни и научни трудове ректор Росен Василев.

В официална позиция те изразиха възмущението си от доклада на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката.

От университета твърдят, че бившият ректор проф. Фахри и бившия ръководител на Центъра за развитие на академичния състав проф. Минчев са подели масова кампания за оклеветяването на настоящия ректор Росен Василев.

Според тях те са подали 16 разнородни, взаимно противоречащи си сигнала до МОН.

МОН разглежда още три сигнала за плагиатство

МОН разглежда още три сигнала за плагиатство

Красимир Вълчев назначава служебен ректор на ТУ-Варна

Те твърдят още, че е нарушен правовия ред при провеждането на процедурата за установяване на плагиатство в трудовете на Василев.

От ТУ-Варна определят като грубо нарушение, че нито един от арбитрите, няма научна степен и не е специалист в научната специалност, нито на конкурса за професор, нито относно дисертационния труд.

Те са категорични, че изборът им опорочава извършваната проверка и поражда както основателни съмнения в тяхната безпристрастност и обективност.

От университета отбелязват, че МОН не е предоставило официално нито един от подадените 16 сигнала, за да може проф. Василев да даде своето становище по същество.

Уличиха ректора на ТУ-Варна в плагиатство

Уличиха ректора на ТУ-Варна в плагиатство

Росен Василев преписвал дословно чужди трудове

Те обясняват, че всички колеги, от които се твърди, че ректорът е плагиатствал, са заявили, че в неговия дисертационен труд няма използване на техни знания и писмени работи, нито присвояване на техни произведения на науката.

"Ролята на научните ръководители на докторантите е не само да ги ползват за работна ръка в лабораториите си, а и да пишат и публикуват с тях, да ги цитират", подчертават от университета.

Те са категорични, че е налице драстично погазване на закони, правилници и наредби.

Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ - Варна

Обвиняват в плагиатство ректора на ТУ - Варна

Преписал ли е дисертацията си от свой докторант проф. Росен Василев?

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ректорът на ТУ-Варна Росен Василев е уличен в плагиатство на представени дисертационен и научни трудове.

Преди повече от година редакцията на news.bg беше алармирана от от бившия ректор проф. д-р Овид Фархи за схема, която грубо нарушава Закона за развитие на академичния състав в България.

Проственият министър Красимир Вълчев обяви, че от МОН разглеждат още три сигнала за плагиатство.