Отборът по роботика KASAPIN40 за втора поредна година се класира за финалите на състезанието FIRST LEGO League в Германия. Така българските деца ще имат възможността на 12-13 януари 2013 г. да защитят четвъртото си място от миналата година.

Осемте българчета в отбора ни по роботика се срещнаха на полуфиналите в Словакия с над 140 деца от 18 европейски отбора и се представиха отлично, като се класираха на първо място за финалите в Германия. Там KASAPIN40 ще премери сили с 24 отбора, които са се класирали след регионално ниво и полуфинали в цял свят, и ще се бори за голямата победа - първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.

Отборът, съставен от Марин Шаламанов, Васил Василев, Христо Желев, Екатерина Латинова, Свилен Стефанов, Елица Бойчева, Пламен Стефанов и Марина Калинова, печели награда след награда под менторството на двамата доброволци от SAP Лабс България - Цветко Трендафилов и Петър Петров.

Състезанието включва четири категории - представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботите и отборна игра. Освен първи в генералното класиране, българчетата грабнаха и 2 първи места в категориите техническо интервю и игра с роботи.

На полуфиналите в Словакия на 4 декември KASAPIN40 представиха и своя научноизследователски проект по темата на състезанието тази година - Проблеми на хората от третата възраст. Децата изследваха проблемите на възрастните хора, свързани със здравословното състояние и неговото следене.
В проекта си те предлагат изработването на гривна, която следи на всеки час показатели на организма. Гривната изпраща сигнал към медицински центрове, лекар или бърза помощ, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.

На световно ниво тази година, както и миналата са се записали над 19 000 отбора от цял свят.
Състезанието в България се организира от Училище по роботика „Robopartans". Основни спомоществователи на състезанието и децата в България за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela.