Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде гост на тържественото откриване на учебната година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", съобщават от пресслужбата на парламента.

Преди откриването, в 10.00 часа в залата на Академичния съвет председателят на парламента ще присъства на работна среща на Съвета на настоятелите и ръководството на Великотърновския университет по проблеми на висшето образование и науката.

В 11 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий ще се състои церемонията по тържественото откриване на учебната година. Тя ще започне с академично слово на ректора на Университета Пламен Легкоступ. Председателят на Народното събрание ще се обърне с приветствие към академичната общност и ще удари камбаната за успешна академична година.

Деветдесетата учебна година в Университета за национално и световно стопанство ще бъде открита от 10.00 ч. днес. На тържеството са поканени министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, както и членовете на УС на Съвета на ректорите на висшите училища в България. След тържествената част ще има срещи на първокурсниците с деканите на факултети.