Задълбочен финансов анализ на Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа, показва липса на достатъчно финансиране на образователната система. Българското общество очаква реални мерки за многобройните реформи в системата.

Образованието е най-важният залог за развитието и просперитета на България. Факт е, че инвестицията в образованието дава резултат след години. Изключително важно е началото да не се отлага повече и да се постави сега.

Към момента, обещанието за финансиране на образователната система, като приоритет, е в предизборните платформи на всички партии от прехода. На практика се оказва неизпълнено обещание, почти лишено от съдържание.

Синдикат "Образование" настоява партиите, които участват в управлението на държавата, да заложат и изпълняват стратегия за увеличение на средствата за образование, като те се увеличават с не по-малко от 0,5% на година и достигнат поне до 6% от БВП.

Да отпаднат делегираните бюджети в образованието, искат синдикатите

Да отпаднат делегираните бюджети в образованието, искат синдикатите

Перото за образование да стигне до заветните 6%, които да обезпечат реформите

От Синдиката предлагат редица конкретни мерки, осигуряващи финансови средства:

Реализиране на стратегия за увеличение на средствата за образование, с не по-малко от 0,5% на година и до достигане поне до 6% от БВП.

Изработване на финансова стратегия за диференциране на ДДС за образователната система. Фиксиране на ДДС от 7% за 2018г., 5% за 2019г. и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Образователните институции, да бъдат освободени от местните данъци и такси за стопанисване на сградите си. Общинските и държавните институции в системата на образованието, да бъдат освободени законодателно от такса смет. От нея вече са освободени библиотеки, читалища, църкви, манастири, а училищата са игнорирани като духовни средища.

Институциите в системата на образованието да бъдат освободени от такси за седмичните разписания към РЗИ.

Категорично трябва да отпаднат делегираните бюджети, като философия на финансиране. Да се въведат програмни бюджети и финансиране на дейност образование. Със закон да се забрани закриването на училища и финансово да се обезпечат модерни учебни заведения.

Учителската заплата, да бъде не по-ниска от средната брутна работна заплата за работещите в обществения сектор, която в момента е 1 112 лева.

Мандатност на директорите, регламентирана в Закона.

Задължително назначаване на психолози и педагогически специалисти във всички учебни звена.

Задължителна целодневна организация на учебния процес за учениците до 7 клас и поетапно преминаване на едносменен режим на обучение за период в следващите 4 години.

Всички промени и нови закони в системата на образованието, да се случват след консенсус и подпис на представителните синдикати.