Децата с изявени дарби ще бъдат стимулирани по приетата днес от правителството специална програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2006 г.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на децата.

Ще бъдат стимулирани децата от държавните училища, които пряко се финансират от Министерствата на културата, на образованието и науката, на земеделието и горите и от Държавната агенция за младежта и спорта.

От Министерството на културата съобщиха още, че са предвидени и стипендии за деца с увреждания от държавни училища, класирани в национални и международни състезания и олимпиади в областта на спорта.

В програмата например са предвидени 28 050 лева за еднократно финансово подпомагане на 170 деца за обучение в курсове по изкуства, участие в пленери и в национални и международни конкурси.

Според мерките дете, класирано на първо, второ или трето място в областта на изкуството на национално или международно равнище през 2006 г. ще ползва такова финансиране.

Мярката се отнася до децата от училищата по изкуствата на възраст между 15 и 18 години.

Предвижда се стимулиране на деца с изявени дарби, които могат да получават 12 месечни стипендии в размер на 50% от минималната работна заплата за 2006 г. едномесечната стипендия ще е 80 лева, а целогодишната 960 лева.

Според програма Министерството на земеделието и горите ще предоставя осем стипендии, чрез които ще бъдат стимулирани децата да участват в различни състезания по механизация на селското стопанство, олимпиади по техническо чертане и други състезания, свързани с приложното поле на училищата, свързани със земеделието и горите.
Сред тях са и национален конкурс за научна разработка „Какво знаете за хляба?", както и национално състезание за работа с преносима горска техника.

Това се прави, за да се избегне изолацията на децата, обучавани в такива училища, поясниха от Министерството на културата.