Учебните програми от 1-ви до 5-и клас вече са окончателно разписани, като занапред първокласниците ще изучават азбуката по нов ред.

Просветният министър Тодор Танев обясни, че най-малките ученици, вече няма да се ограмотяват, изучавайки първо гласните, а после съгласните букви, а базовото познание ще се придобива по нов модел.

Най-напред те ще се запознаят с гласните заедно с най-използваните съгласни, като ще се научат да образуват думички с тях. След това ще се премине към изучаване на звучните и беззвучните съгласни, а за финал ще останат по-особените съгласни като „ч” и „щ”.

20 % от петокласниците не разбират какво четат

20 % от петокласниците не разбират какво четат

7 % от всички деца са надхвърлили изискуемите за годините им умения

Вдига се и трудността по математика, като първолаците ще боравят вече с числа до 100. Те обаче ще смятат само с десетици, като примерните им задачи могат да бъдат от типа 10 стотинки плюс 20 стотинки, но не и 19 плюс 37.

Издателствата за учебници за първи клас запазват автономия при избора на изучавани текстове, но Министерството на образованието и науката (МОН) задължава стихотворението „Аз съм българче” да присъства във всеки един учебник.

Новите учебни планове значително намаляват термините и понятията по всички предмети, които ще изучават децата до 5-и клас.
За да онагледи това, Танев направи проста равносметка за български език и литература в първи клас, където до момента имало 54 понятия, а от догодина ще се въвеждат само 21. Опростяване ще има и в 5-и клас, където например по предприемачество отпада цялата тема за електрически схеми и вериги.

Изменения при петокласниците ще има и по история, като те ще учат първо за Античността и после ще преминат към Средновековието. Световната история и Средновековието продължават и в 6-и клас, като там за пръв път ще се появи и създаването на българската държава, за да може българската история да върви редом със световната, а не тези познания да бъдат откъснати в съвсем различни класове. Изучаването на българска история ще продължи през втория етап на седми клас, като ще стане основен фокус в часовете по история в 10-и клас.

По български език и литература петокласниците ще изучават фолклор, митове и легенди.

От МОН са доволни, че новите програми предвиждат по-ясно, логично и опростено съдържание. Танев изтъкна, че те ще предложат по-малко нови знания, за сметка на вече упражнения и прилагане на вече придобитите такива.