На 12 ноември заминава 17-тата поред българска експедиция на Антарктика.

Тогава ще пътуват само 6 души от екипа, които ще имат задачата да подготвят техническата база и съоръжението до пристигането на научно-изследователския екип от 9 човека на 14 декември тази година.

Последната част от екипа ще пристигне в Антарктика в средата на месец януари, а всичките 18 души ще останат там до средата на март следващата година.

Ходим до Антарктика на корабостоп, самолетостоп", призна пред журналисти ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

Въпреки че от първата българска експедиция на Антарктика до днес са изминали вече 20 години, българите продължават да нямат собствени транспортни средства до най-студения континент на Земята.
На тях им се налага да използват транспортните средства на чуждестранните експедиции.

Тази година българите ще участват в общ интернационален проект заедно с учени от Испания, Италия, Германия, Португалия, Чили и Аржентина.

Проектът се финансира от ЕК и има за цел да изследва последствията от глобалното затопляне на планетата.

Всички останали европейски страни, които участват в проекта са получили държавно финансиране в размер на близо 600 - 700 хил. евро., изтъкна още професор Пимпирев.
Българската експедиция обаче не се е включила с „нито един лев" в този проект.

Бюджетът на българските антарктици за тази година е в размер на 150 хил. евро, но от него се издържа цялата инфраструктура, научно-изследователската дейност и се осигурява престоят на всички българи на най-студения континент.

От тази година в българския лагер ще има и модерна метеорологична станция със слънчеви батерии.
Апаратурата е закупена от португалската страна, благодарение на съвместния проект с тях.

До края на март ще продължи и работата на българските изследователи по проекта към министерството на околната среда и водите за изследване и картиране на региона около българската база в Антарктида.

Целта е да се изследва металогенната перспективност на територията, за да се проучат възможностите за бъдеща експлоатация на природните ресурси там.

Фирма „Диел", която от години осигурява облеклата на българските антарктици призовава публично и останалите фирми в България да подкрепят нашите учени, работещи в Антарктика.