По случай 100 години от създаването на Съюза на народните читалища председателят му проф. Стоян Денчев награди премиера Бойко Борисов с бяла почетна ваза със златен надпис "100 години читалищна дейност" и сертификат за заслуги, обръщайки се към премиера с думите "Негово превъзходителство".

„24 май е изключителен празник за нас. Аз съм дал своята лепта към читалището в Банкя и като кмет на София, и сега", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, който поздрави делегатите на извънредния конгрес на СНЧ по случай празника на буквите 24 май. В България има огромен брой читалища - 3400, посочи премиерът Борисов.

Когато се говори за такива големи сдружения и отчетност, прозрачност и помощ от държавата, не се месим по никакъв начин във вашата работа. Там, където се пресичат функциите на Министерство на културата, Министерството на образованието и на читалищата обаче, трябва да има добра стиковка", подчерта Борисов.

Той заяви, че вероятно занапред ще има и повече средства за читалищата.

След като прие наградите с думите "нямаше нужда", министър председателят Бойко Борисов се фотографира в обща снимка с част от делегатите на конгреса на съюза.

На тръгване премиерът остави без отговор въпроса на журналист „вървим ли към светли бъднини".

На конгреса на СНЧ присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заяви, че мястото и ролята на българските читалища няма алтернатива.

По думите й читалищата съчетават традиция и модерност. В София има 136 читалища, съобщи тя.

Столичният градоначалник пожела на читалищните дейци много успех, като заяви, че е време за нов, модерен закон за народните читалища, който да стимулира читалищната дейност. Тя бе наградена от проф. Денчев с почетна златна значка.