Платформата БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн) вече е достъпна, като дигитализираната версия на Официалния правописен речник на българския език. Там са въведени вече 2.4 млн. думи и изрази, като могат да се проверят и как се пишат, но и как се произнасят.

Над 85% от произнесените думи са генерирани с изкуствен интелект, като софтуерът е разработен съвместно с Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Днес от Българската академия на науките (БАН) представиха първата фаза на проекта. Там присъстваха заместник-министър на образованието и науката Наталия Митева, заместник-председател на БАН Стефан Хаджитодоров, проф. д-р Руска Станчева, Христина Дейкова и професор Светла Коева към Института за български език на БАН, Гергана Стоянова, като гласа на БЕРОН, Кирил Симов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Зам.-министър Наталия Митева изтъкна колко е важно ресурси за изучаване на българския книжовен език да бъдат и в дигитален формат. Тя посочи още необходимостта от такава платформа за българите в чужбина.

Проф. д-р Руска Станчева, като ръководител на проекта, представи функционалността на БЕРОН. Съдържанието е разработено от езиковеди от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. В платформата са включени езикови ресурси, сред които информация за правоговор, граматика, омоними и дублети, правопис и особености на отделните думи. Създадена е също рубрика "Въпрос на деня", която се обновява ежедневно с любопитни факти.

45% от българите използват уебсайтове онлайн за консултация по граматични или правописни въпроси, докато 85% от хората под 30 години използват единствено Интернет при нужда от справка, по информация на Руска Станчева.

Платформата вече е достъпна на www.beron.mon.bg

Припомняме, през 2022 г. МОН предостави средства в размер на 37б хил. лв. за изграждането на платформата, като се очакваше проектът да приключи до края на 2023 г.

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите следващата учебна година

945 ще са профилираните паралелки