2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. 945 или 39.80% ще са профилираните паралелки, а професионалните - 1429 или 60.19%. Това стана ясно на заседание на Отрасловия съвет по образование, на което беше утвърдено предложение на Министерството на образованието и науката (МОН) съотношение. Заседанието бе открито от служебния образователен министър Галин Цоков.

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на обучение - с 23 повече спрямо миналата година, съобщиха от МОН. Разкриват се и паралелки за изцяло нови за конкретни области специалности. Например в област София-град ще има паралелки за "Помощник- възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", а в Пловдивско - "Програмиране на изкуствен интелект", "Театрален грим и перуки", "Ветеринарен лаборант". "Продавач-консултант", "Цветарство", "Фотография", "Художествена тъкан". За Варненска област новите специалности са "Сценичен костюм" и "Асистент на лекар по дентална медицина", а за Бургас "Електрообзавеждане на кораби" и "Осигуряване на продуктова информация", във Врачанско - "Социална работа с деца и семейства в риск", в Благоевградско - "Подпомагане на възрастни" в Благоевград, а в област Видин - "Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични заболявания".

Увеличават таксите между 800 лв. и 1000 лв. в професионалните гимназии

Увеличават таксите между 800 лв. и 1000 лв. в професионалните гимназии

Това е предвидено с промяната в Тарифата на таксите

Социалните партньори и екипът на МОН обсъдиха също предстоящите държавни зрелостни изпити (ДЗИ) и националното външно оценяване (НВО). Над 51 000 са подадените заявления за първата матура на 17 май - по български език и литература. За втората задължителна матура по профилиращ предмет английският език остава най-предпочитаният предмет, като са подадени близо 13 000 заявления.

На заседанието стана ясно още, че за сесията май-юни подалите заявления да се явят на изпит за повишаване на оценка от матурата няма да заплащат такса, защото промяната в постановлението на Министерския съвет за таксата няма да е влязла в сила.

Платеният втори шанс

Платеният втори шанс

Извън разговора за пари, можем да поспорим за необходимостта от втори шанс

Отрасловият съвет одобри и промени в Наредбата за приобщаващо образование, които предвиждат да бъдат осигурени технически средства и софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, които да могат да се използват от деца и ученици с двигателни проблеми. Така ще се даде възможност също да се осигурят при необходимост подпомагащи технически средства и софтуери за обучението на деца и ученици със специфични нарушения на способността за учене - с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

Матурите по желание ще са от 22 до 29 май

Матурите по желание ще са от 22 до 29 май

Те започват с ДЗИ по математика и география и икономика от общообразователната подготовка