"Ще живеем в условията на ограничения и тази учебна година ще бъде по-трудна за непедагогическия персонал и учителите, защото част от тях ще се наложи да преподават в електронна и присъствена среда".

За това предупреди образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на Нова телевизия за предстоящата учебна година.

МОН не изключва дистанционно начало на учебната година

МОН не изключва дистанционно начало на учебната година

В зависимост от ситуацията с коронавируса у нас

По думите му всяко училище ще има план, препоръки какви мерки трябва да се спазват и да се превключва към обучение в електронна среда. От 3 до 5 учебни дни ще необходимо превключването на обучението в електронна среда.

Той е убеден, че училищата са относително безопасна среда. Всички контактни лица ще бъдат тествани и за всеки един случаи на коронавирус епидемиологът прави анализ на епидемичната среда. Никога не са достатъчни компютрите, но имаме един морален проблем - една част от родителите нямат устройства, защото нямат отношение към образованието и не искат да купят, посочи Вълчев.

Той бе категоричен, че нищо не може да замести прякото педагогическо взаимодействие. Всяка година се налага наваксване на пропуските през предходните години.

Много повече деца от ромските групи достигат до гимназиален етап, отбеляза Вълчев и посочи, че има проблем с природните науки, недостиг на специалистите в професионалните направления. Основната реформа в образованието е към компетентностния подход.

Дистанционното обучение влиза и в образователния закон

Дистанционното обучение влиза и в образователния закон

МОН настоява за задължителната предучилищна за 4-годишните