2017 г. е много трудна година за запазване на програмата "Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020 г."

Това заяви заместник-министърът на образованието Иван Димов на информационно събитие за програмата за наука и интелигентен растеж, което се проведе в София.

Това е първата оперативна програма, чрез която се предоставя помощ за науката ни.

МОН има план за размразяване на европарите за наука

МОН има план за размразяване на европарите за наука

Одобрени са 14 мерки

До края на януари 2018 г. се очаква да приключи оценката на две приоритетни оси и да започне сключване на договорите, по думите на Димов.

180 милиона лева ще се разпределят догодина по оперативната програма. 1,5% от БВП да се инвестира в наука, пожелава си Иван Димов. Амбиция е и делът на преждевременно напусналите училище да падне до 11%.

Изпълнителният директор на ИА "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев подчерта на свой ред, че програмата разполага с над милиард лева ресурс.

Обявените процедури са на стойността над 800 милиона лева. 292 милиона лева са сключените договори. Реално изплатените средства са 120 милиона лева. Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014 - 2020 г." вписва своята логика в две основни задачи: да бъде сред ключовите инструменти за постигане на целите, приети от България в границите на Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж (Стратегията "Европа 2020") и да служи като ефикасно средство за прилагане на политики по сближаване, съгласно дневния ред на национално и общностно равнище.

Нова агенция ръководи програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”

Нова агенция ръководи програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”

Министрите одобриха и устройствения й правилник

Основните цели на ОП НОИР, в контекста на стратегията "Европа 2020" са повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от БВП, намаляване на процента на преждевременно напусналите училище до под 11%, увеличаване на процента на завършилите висше образование до 36% от хората между 30 и 34 годишна възраст.

Програмата е единствената за следващия програмен период, която е с мултифондово финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Първата от трите основни приоритетни оси на програмата - "Научни изследвания и технологично развитие" има бюджет от близо 560 млн. лв. средства от Европейския фонд за регионално развитие. Сред приоритетите, които са заложени тук, е повишаването на качеството на научните изследвания и развитието на иновациите.

Националната цел е да се постигне устойчив растеж на България, а той изисква целенасочени инвестиции в приоритетни за страната научни направления, квалифицирани изследователи и изобретатели и атрактивна научна среда.

Втората основна приоритетна ос - "Образование и учене през целия живот", е с бюджет от близо 504,6 млн. лв. средствата са от Европейския социален фонд. Тя е свързана с другата водеща цел на новата оперативна програма - да се подобри достъпа до висше образование и да се увеличи делът на завършилите висше образование между 30-34 годишните до 36%. Предвиждат се стимули за мотивиране на младите хора да завършат висше образование (стипендии, студентско кредитиране), като особено внимание ще бъде отделено на студентите със специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта (на конкурсен принцип).

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

Денков е поискал оставката на Цветана Герджикова, Красимир Вълчев и Красимир Киряков

Третата основна приоритетна ос - "Образователна среда за активно социално приобщаване", ще инвестира чрез Европейския социален фонд общо 252 млн. лв. за активно приобщаване и за социално-икономическа интеграция. По тази приоритетна ос се цели изграждане на образователна среда, насърчаваща разгръщането на потенциала на всяко дете и ученик за личностно развитие, както и успешна реализация и социализация. Тя залага и на ефективната интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Със средствата от тази ос се цели по-високо качество и по-добър достъп до образование чрез създаване на подкрепяща среда за образование на деца и ученици със специални образователни потребности.

Както каза Гератлиев от догодина ще има ежемесечни срещи, за да се засили контролът по изпълнение на програмата.