Министърът на образованието Даниел Вълчев откри новата учебна година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик, предаде БНР.

В приветствието си той посочи, че в развитите общества все по-важна ще бъде степента на образованост на хората.

По думите му новата учебна година се отличава от предходните основно по това, че на финала й ще бъдат положени задължителни зрелостни изпити.

Министър Вълчев добави, че това е дълго обмисляно и аргументирано решение и прогнозира, че висшите учебни заведения още от следващата година ще премахнат кандидатстудентските изпити за успешно положилите матури.

По думите на министър Вълчев с полагането на зрелостни изпити ще се опровергаят притесненията, че българските ученици не са добре подготвени и нямат достатъчно знания.

Даниел Вълчев обяви пред учениците и учителите на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик, че от 1 януари 2008 г. министерството ще започне добре финансирана програма за преоборудване на работилниците, професионалните кабинети и лабораториите на професионалните училища.

Учениците от гимназията подариха на министъра ученическа униформа, която от днес се въвежда в учебното заведение.
Училището е едно от 125-те в страната, които се включиха в програмата за въвеждане на ученически униформи.

Даниел Вълчев подари на директора на учебното заведения Таня Благова икона. На откриването на учебната година присъстваха още народни представители от 13-ти многомандатен избирателен район, областният управител на Пазарджик и кметът на града.