Проливният дъжд в столицата не изплаши студенти и преподаватели от Националната спортна академия, които излязоха на протест. Те искат запазване на целостта на учебната база по водни спортове на НСА в Несебър.

Академията води дела за спорни терени от базата, които със съдебно решение са върнати на други собственици. Това е и причината българските студенти да тренират на чужди лагери в Турция.

Властта "зарадва" студентите: В „Параграф 22" сте за базата на НСА
Още...

Стотици студенти - някои и от други ВУЗ-ове, които са солидарни с НСА, се събраха пред езерото Ариана в столицата на митинг, като в последствие решиха да направят и протестното шествие до МС, за което обаче нямаха разрешение.

Стигна се до леки сблъсъци с дошлите набързо полицейски подкрепления, като за кратко бе блокиран Орлов мост. Вместо с камъни, протестиращите студенти замеряха органите на реда с медали, спечелени от тях на спортни състезания.

Част от студентите все пак тръгнаха, блокирайки по пътя си и кръстовището пред СУ, като успяха да стигнат пред Министерски съвет.

Искаме да бъде извършен правен анализ на ситуацията, да бъдат предложени законодателни промени, заяви Христо Константинов, ръководител на базата.

Студенти и преподаватели искат тя да запази целостта си, а собствениците да бъдат обезщетени, но с други терени. Никой не е против законната реституция, подчерта той. Ние сме най-голямата база за обучение на водни спасители в България, изтъкна още Константинов.

Световният ни шампион по крайбрежно морско гребане от 2010 Любомир Костадинов също дойде на протеста. Ще се преборим за базата, като сме всички заедно, смята той.
Надежда за успех според него винаги има. Трябва да сме единни и да съберем колкото се може повече подкрепа, категоричен е Костадинов.

Благодарение на тази база станахме световни шампиони, допълни той. Ако базата не запази целостта си според него водните спортове биха били сериозно затруднени.
В страната няма друга база за крайбрежно гребане.

Спомените си от последния драстичен инцидент в базата на НСА в Несебър сподели и Наталия Стоянова от академията.

Ние бяхме отишли с идеята за мирен протест, без някакви намерения да създаваме конфликтни ситуации, но такава се създаде от организираната група цигани и мутри, които влязоха, посочи тя.

Беше много неприятна ситуация, студентките не знаеха какво да правят, плачеха, чувствахме се толкова безсилни и унизени, коментира Стоянова.

Полицията, по думите й, отказвала да се намеси. При нашият апел да направят нещо, да ни помогнат, те казаха "Не можем нищо да направим, докато някой не пострада", разказа още Наталия Стоянова.

Багерите копаеха над главите ни, спомня си още тя.

Междувременно, след заседанието на кабинета вътрешният министър Цветан Цветанов отрече да има оказано полицейско насилие върху протестиращите. Когато има подобен протест, ние трябва да видим дали той е законен или не, обясни той.

Няма никакво полицейско насилие, категоричен бе Цветанов. Той обясни, че служителите на реда са снели самоличността на някои от протестиращите студенти, след което те са освободени.

Полицията трябва да се грижи за обществения ред в държавата и столицата и всеки един протест трябва да бъде законен, изтъкна министърът на вътрешните работи.

Полицията беше изключително толерантна, изтъкна Цветанов и добави - ние не винаги използваме целия репресивен апарат, който имаме по закон.

По думите му днешният протест на студентите е спонтанен. Той няма надлежните разрешения за провеждане днес на това място, подчерта силовият министър. Подобен протест създава усложняване на пътната обстановка в столицата, обясни още той.