Около половин милиард лева е разликата между разчетите на правителството за увеличението на учителските заплати и искането на синдикатите за 100-процентно повишаване на възнагражденията на учителите.

Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев след срещата си с представители на Съюза на работодателите в системата на средното образование, която се проведе в днешния Ден на мълчание в класните стаи.

По думите му никой не оспорва моралното право на учителите да стачкуват за по-високи възнаграждения.

По данни на МОН в над 95 на сто от българските учебни заведения е въведено диференцираното заплащане.  

Директорите на училища са изразили надежда да не се стигне до стачка в понеделник, тъй като това ще доведе до сериозни проблеми в организацията на учебния процес. По закон училищата трябва да уведомят родителите за това дали ще има стачка три дни предварително.

Междувременно председателката на СБУ Янка Такева заяви, че ефективната учителска стачка в понеделник ще бъде следена от европейски наблюдатели и журналисти от телевизионните канали Си Ен Ен и Би Би Си.

В събота в България ще пристигнат 10 представители на синдикални организации от Централна и Източна Европа, както и генералният секретар на Европейската комисия по образование Мартин Рьомер. Според Такева това се налага поради възможността от манипулации в хода на стачката.