Основната група от български полярници акостира рано тази сутрин (04.00 часа) при изключително тежки условия на българския бряг на о-в Ливингстън.

Това съобщи по телефона ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от БТА.

Преди броени дни той се завърна в Чили след успешно покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс и се присъедини към основната група български учени от 21-та експедиция.

На о-в Ливингстън българите, заедно с техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина ще работят по редица международни проекти.

Поредната група от 12 участници в българската експедиция отлетя на 10 януари в 6.55  от аерогара София.

Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, които ще реализират научните си изследвания като гости на руската база „Белингсхаузен" на о-в Кинг Джордж и аржентинската база „Дисешън" на едноименния о-в. В групата са включени асистентите от НСА „Васил Левски", известните алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.

За пореден трети път в базата председателят на Българското дерматологично дружество акад. Николай Цанков ще продължи проекта си за изследване на чувствителността на кожата, финансиран от френски козметичен концерн.