ПП "Възраждане" с председател Костадин Костадинов нахлуха на церемонията по избор на учител №1 да търсят сметка на МОН. 

Те носеха плакати "МОН, за кого работите" и "Съд, оставка, затвор".

Костадинов обясни пред насъбралите се журналисти, че имат обещана среща с министъра на образованието Красимир Вълчев другата седмица.

Шефът на "Възраждане" алармира, че на семинари през годината, организирани от МОН са били поканени учители, които са обучавани по новите методите за обучение по история. Те предвиждат една цялостна преоценка на българската история, в която нямало турско робство и хората доброволно са си давали децата на еничари. Твърдяло се още, че по този начин хората са искали да осигурят социален просперитет на децата си или че "имали по 6-7 момчета и с едно повече или по-малко, все тая".

Имало и заплахи към учителите, които преподават и казват, че имало турско робство. Затова от "Възраждане" искат среща с просветния министър Красимир Вълчев дали това е политика на министерството или самосиндикални действия на обучителите, които са присъствали на обучителни семинари.

От "Възраждане" изпратили писмо до МОН миналата седмица, но не получили отговор. По думите на Костадин Костадинов министрите се чувстват като полубогове и богоизбрани.

Той припомни, че от партията са изпратили подобно писмо до Министерство на външните работи и получили отговор, като през следващата седмица ще имат среща и с Външно министерство.

"Никой не трябва да пипа нашата история, никой!", настоя Костадин Костадинов и допълни, че гаврата с българската история не е правилна и трябва да се криминализира.

Церемонията не беше спряна, тъй като полицията се намеси навреме и спря представителите на "Възраждане".