В прогнозата за 2023 г. в сектор "Образование" са предвидени допълнителни 232,6 млн. лв. за увеличение от 1 януари 2023 г. на доходите на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование до ниво от 125% спрямо средната работна заплата за страната. В общия размер на средствата са разчетени допълнителни средства, отразяващи годишните ефекти от увеличението на средствата за издръжката на дейностите по предучилищно и училищно образование, от увеличение на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, както и от отпадането на таксите за ползване на детски градини и финансиране от държавния бюджет на издръжката на детските градини.

В сферата на социалните услуги средствата са увеличени със 102,2 млн. лв. спрямо ЗДБРБ за 2022 година. В прогнозата за 2023 г. капацитетът на социалните услуги е увеличен общо с 6 166 места, което е компенсиран резултат от намаление с 465 броя на местата в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и на увеличение с 6 631 броя на местата в социалните услуги, предоставяни в общността. За увеличението на натуралните показатели са разчетени допълнително средства в размер на 60,9 млн. лв.

В област "Здравеопазване" за 2023 г. е разчетено увеличение на децата в яслена група към детска градина, детски ясли и кухни и на броя на здравните медиатори, за което са осигурени допълнително 4,1 млн. лв. За изпълнение на предвидените за 2023 г. дейности в Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024 г. са осигурени допълнително 0,5 млн. лв.

Стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2023 г. са съгласувани с Националното сдружение на общините в България.