Прекратява се финансирането по Фонда за научни изследвания. Това заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова на пресконференция в Министерски съвет.

Тя припомни, че след множество регистрирани нарушения във фонда, довели до оставката на ексминистъра Сергей Игнатов, не са предприети никакви мерки относно направените препоръки.

Оказа се, че за участие са допускани проекти с документи, подадени след изтичане на срока, а търговски дружества, които не се занимават с научна дейност, са осигурявали финанси. Нееднакво са били прилагани и критериите за оценяване на проекти и липсват основни правила за работа.

Клисарова заяви, че има още по-притеснителни неща от проверката и изрази опасенията си, че не са били съблюдавани правилата за държавните помощи. Тя бе категорична, че ще поиска оставките на всички в изпълнителния съвет на фонда.

Министърката подчерта, че от основаването на фонда до ден днешен ръководителите му не са уведомили финансовото министерство по необходимите параметри, заради което можем да понесем санкции по-големи от бюджета на фонда.

Стана ясно, че финансирането на фонда ще бъде преустановено до края на проверките и докато се изготвят стриктни правила за отпускане на пари.

Клисарова побърза да успокои всички учени, чиито проекти са вече започнати, че тяхното финансиране няма да бъде прекратено. Тя допълни, че вече е възложила на правния си отдел да работят по законодателните рамки на фонда.