Преместването на ученик в друго училище не подкрепя детето, а прехвърля проблема в друго учебно заведение. Това се казва в становището на независимия учителски синдикат към КНСБ по повод скандала с агресивния третокласник от 19-о училище в столицата.

Агресивен ученик тормози цял клас в столично училище

Агресивен ученик тормози цял клас в столично училище

Родителите не пускат децата си в класната стая

"С тревога следим случая в 19-о СУ "Елин Пелин", гр. София, който за съжаление не е единствен за системата на образованието. Подобни случаи зачестяват в българските училища и детски градини", се казва още в позицията на синдиката.

Местят агресивния третокласник от 19-о училище в София

Местят агресивния третокласник от 19-о училище в София

Родителите са съгласни с детето да работят специални учители

Според Аспарух Томов, който е председател на учителския синдикат, агресивното поведение, било то вербално или физическо, в българското училище започва да се превръща в норма.

И не само децата, но и все повече педагогически специалисти стават жертва на насилие, алармира той.

В същото време потърпевшите учители, служители и институциите, в които те работят, са лишени от механизъм за разрешаване на такива казуси, смятат от синдиката. Според експертите, социалните служби и другите отговорни институции не изпълняват присъщите им функции и не си взаимодействат.

Наредба за защита от агресията в училище, искат от синдикат "Образование"

Наредба за защита от агресията в училище, искат от синдикат "Образование"

Повод е случая в столичното 19-то училище

От учителския синдикат призоваха собствените си структури да подкрепят исканията на колегите си от 19-о училище за промени в Закона за предучилищното и училищно образование и в Държавните образователни стандарти.

"Настояваме институциите да поемат своята отговорност и да изпълнят вменените им задължения", категорични са от КНСБ.

Независимият учителски синдикат ще препоръча на МОН да предложи на Министерския съвет мерки и механизми за ефективно междуинституционално взаимодействие при решаването на подобни случаи.