Масовият прием на студенти с оценки от матури няма да понижи качеството на висшето образование. В това са категорични образователни експерти ден след като от МОН обявиха, че оценките от държавните зрелостни изпити ще могат да се използват за вход в 41 университета в страната, съобщи БНР.

За втора поредна година СУ "Св. Климент Охридски" ще зачита резултатите от матурите за престижни специалности като право. Конкурсните изпити се запазват по химия, биология и математика.

По думите на Боян Захариев, експерт в институт "Отворено общество", това е преценка на висшите училища, които имат автономия да преценяват как да приемат студентите си.

"Хубаво е висшето образование да осигурява широк достъп, а то и това прави през последното десетилетие. Матурите са достатъчно трудни и могат да се ползват. Наличният ресурс като брой млади хора не е голям и висшите училища имат нужда от тях. В този икономически и образователен контекст кой знае какво допълнително отсяване не е нужно", допълни Захариев. 

41 университета у нас ще приемат студенти с оценките от матурите

41 университета у нас ще приемат студенти с оценките от матурите

През учебната 2021/2022 година

Според образователния експерт Петър Велков проблемът на университетите не е в лесния прием на студентите. Той призовава за повишаване на изискванията по време на обучението и дипломирането да става по-трудно.

"Ние се фокусираме в опаковката, а не в съдържанието. Трябва да имаме една фуния с широко гърло и тесен накрайник. У нас това не се случва и всеки завършва".

По думите на Велков не е излишна промяна в съдържателната част на матурите и изпитът трябва да измерва различни умения и нагласи.