Проект за образователна интеграция на циганчета започна през ноември, обявиха организаторите на пресконференция в БТА.

Сдружение "Разнообразни и равни" чрез финансиране от Ромския образователен фонд вече от няколко седмици работи с 40 деца в предучилищна възраст от кв. „Кремиковци" в столицата. Организацията си е поставила за цел в рамките  на десет месеца да осигури учебници и помагала за общо 290 циганчета на възраст от 6 до 14 години с цел подпомагане на образователния процес.

Радостин Манов, ръководител на инициативата, поясни, че повишаването на нивото на образованост ще спомогне за интеграцията на малчуганите в обществото и ще ги стимулира да се стремят към продължаване на обучението и личностното си развитие.

Той обеща да бъде създаден онлайн блог, в който да се осъществява комуникация между целевите групи, както и да се получава обратна връзка с екипа по проекта.

Партньори на инициативата са 117-то СОУ "Св. св. Кирил и Методий" и 162-ро ОУ "Отец Паисий". Директорите на двете училища заявиха категоричната си подкрепа и допълниха, че всички ромски семейства в квартала им желаят децата им да ходят на училище, но по финансови причини това е невъзможно.

До края на годината предстои да се започне изграждането на два помощни центъра с образователни функции на територията на двете училища. В тях децата ще имат допълнителни 220 часа по литература, български език и математика, като ще им се обръща специално внимание и по въпросите за толерантността и социалната интеграция.