Разработва се пилотен модел за събиране на информация за това какви умения търсят работодателите в страната. Въпросът какви кадри са нужни на бизнеса е един от основните по отношение на усъвършенстването на професионалното образование в България, съобщиха Министерството на образованието и науката (МОН).

Темата е обсъдена на работна среща в институцията с представители на сектор "Информационни и комуникационни технологии" (ИКТ). Разрабитката е част от проекта "Качество на учебното съдържание в професионалното образование и обучение" по програмата "Еразъм+".

От МОН посочват още, че към момента няма достатъчно данни за необходимите кадри и за бъдещите тенденции в отделните сектори. Събраната информация от пазара на труда ще бъде използвана за адаптиране на учебните програми в професионалното образование. Целта е да се изграждат широкоспектърни умения, гъвкави учебни планове и програми, по-прецизно измерване на уменията.

Зрелостниците ще получават от допълнителните матури сертификати за съответните специалности

Зрелостниците ще получават от допълнителните матури сертификати за съответните специалности

Това предвиждат новите промени в Закона за предучищното и училищното образование

Според прогнозите в съвременната икономика 4 от всеки 5 работни места ще са свързани с висококвалифицирани дейности.

Моделът за събиране на информация от бизнеса ще бъде приложен пробно в три сектора - "ИКТ", "Строителство" и "Транспорт". Предвижда се да бъдат обхванати следните аспекти: специализирани умения (общи за сектора и специфични за професията), умения за използване на технологии, свързани със сектора и конкретната професия, и преносими умения и компетентности.

Събраните данни ще са от полза и за работодателите, и за експертите, разработващи учебните програми, и за учениците и родителите им. Те може да бъдат използвани и за прецизиране на набора от компетентности в държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професиите, както и на учебните и изпитните програми, а и на взаимодействието между МОН и бизнес секторите, обясни шефът на дирекция "Професионално образование" в МОН Ваня Тивидошева.

В работната среща участваха още зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, експерти от МОН, представители на "ИКТ" сектора, на университети, на БАН и на петте центъра по националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" от 2017 г. - в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София.

НС облекчи вноса на кадри от други страни

НС облекчи вноса на кадри от други страни

Законът за трудовата миграция мина на второ четене