Законът за трудовата миграция бе приет на второ четене в парламента.

Една от основните промени е да отпадне изискването работниците и служителите, които са ценни и необходими за нашата икономика, да притежават висше образование. Освен това се въвежда много гъвкав режим от гледна точка на възможностите за дистанционна работа и за дългосрочни и краткосрочни командировки, включително на територията на ЕС, като притежателите на Синя карта могат да упражняват и дейност като самоосигуряващи се лица.

Очакваните резултати от прилагането на новата уредба са създаване на нови възможности за икономически растеж вследствие наличието на повече висококвалифицирани и ориентирани към трайно установяване в България чужденци, които ще помогнат за борбата с липсата на кадри във всички останали сектори.

От "Възраждане" са притеснени, че у нас ще бъдат допуснати ниско квалифицирани работници. Те щели да избутат от пазара на труда нашите кадри.

На първо четене: Улесняват квалифицирани имигранти да започват работа

На първо четене: Улесняват квалифицирани имигранти да започват работа

НС прие предложение на ДБ за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

Смиляна Нитова от БСП видя дискриминация към родните служители, които имали висше образование.

Около 400 човека на година влизат в ИТ сектора у нас, а този закон ще ги увеличи на 4000 годишно, според Искрен Митев от ПП. 40-50000 души са нужни за ИТ бранша. Всеки закон, който помага на ИТ бранша, който е от най-светлите у нас е добър, според народния представител.

Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че европейската директива в областта трябва да бъде транспонирана в законодателството ни тази година.

ДПС смятат закона за опасен за националната сигурност и са против.

От ПП пък подчертаха, че България е страната с най-тежко трудово законодателство.

Ние сме като разграден двор в тази държава, смята Георги Гьоков от БСП.