След скандала със спорно избрания ректор на Стопанската академия в Свищов образователният министър Тодор Танев разписа заповед за назначаване на временен шеф на учебното заведение, стана ясно от МОН. Проф. Иван Върбанов ще управлява академията до избирането на нов ректор, но не по-дълго от шест месеца. Той е доктор по социология и професор по философия на културата, политиката, правото и икономиката.

Припомняме, миналата седмица бе проведен спорен от юридическа гледна точка избор на нов ректор, според запознати, залата, където са заседавали, е била строго охранявана от частни гардове. Вотът даде предимство на 35-годишната проф. Теодора Димитрова, а другият претендент за този пост доц. Иван Марчевски си подаде отвод поради съмнение в законността.

Проф. Димитрова е смятана за протеже на досегашния ректор Величко Адамов, чието управление беше белязано от поредица скандали и изборът й бе разчетен от преподаватели в академията като знак, че порочните практики ще продължат.

Според юристи, изборът й е незаконосъобразен, тъй като актът за формирането на Общото събрание е обжалван в съда, което автоматично стопира всички процедури по избора до произнасянето на съда.

Адамов обаче не се съобрази със становищата на съда, прокуратурата, както и на министерството на образованието и проведе избора. Това постави под въпрос легитимността на всички дипломи и договори, подписвани оттук нататък, което наложи и намесата на министерството преди окончателното произнасяне на съда.

Адамов бе критикуван от преподаватели, че управлява висшето училище като феодално владение и се прочу с придобитата си чрез плагиатство професура, както и като научен ръководител и бизнес-партньор на Красьо Черния.