Върховна административна прокуратура е разпоредила проверка по сигнал на националния омбудсман Мая Манолова за сериозни нарушения във възпитателните училища-интернати.

Нарушенията, за които сигнализира Манолова, касаят възпитателната работа, упражнявано от страна на възпитателите физическо и психическо насилие, унижения и използване на методи на възпитание, които уронват достойнството на децата, липса на грижи и небрежно отношение.

На проверка подлежат интернатите в гр. Ракитово, обл. Пазарджик, с. Завет, обл. Разград, както и в социално-педагогическият интернат в с. Подем, обл.Плевен.

От прокуратурата напомнят, че констатации за подобни нарушения са направени и при извършената през 2014 г. комплексна проверка във възпитателните училища-интернати /ВУИ/ и социално-педагогическите интернати /СПИ/ на територията на цялата страна. Въпреки предприетите тогава действия от компетентните органи, нарушенията се повтарят и констатираните проблеми не са преодолени.

Проверката ще бъде извършена от окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик, съвместно с Държавната агенция за закрила на детето, МОН, Министерство на образованието, Министерство на финансите и Агенцията за социално подпомагане.Българската агенция по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция.

От прокуратурата заявяват, че ще поканят и омбудсмана Мая Манолова за участие в проверките.