Комисията по образование в парламента прие окончателно промените в Закона за висшето образование на второ четене.

С тях от тази година студентите могат да кандидатстват за т.нар. обща диплома от няколко висши училища в България. Министърът на образованието Николай Денков поясни, че по този начин един студент ще учи по обща програма, но с експертизите на различни университети. Програмата е по европейски проект и вече стартира от тази година. Общата диплома ще е за бакалавър - 4 г., може да бъде продължена в магистър, доктор и т.н.

Законопроектът предвижда още въвеждане на "проектна докторантура", което означава, че бизнесът да може да наема докторанти от университета по интереси на фирмата. По този начин университетите няма да заплащат финансирането на докторантите, а то ще става от фирмата, в същото време ще се използва и специализацията на висшистите, на трето място - се вдига доходът на докторантурата.

С промените се уреждат равни условия за прием в българските висши училища на представители на българските общности в чужбина - Северна Македония, Украйна, Молдова, Албания и др.

Министерство на науката и образованието закупува софтуер за всички висши училища и научни организации в страната, така че всяка една дипломна работа и докторантура да минават тест за плагиатство.

Промените, приети в Комисията по образование, се очаква да бъдат гласувани в пленарна зала.

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

По думите му важно е как се класифицират преподавателите