Просветният министър Тодор Танев е предложил на правосъдния си колега Христо Иванов да бъде потърсена правна рамка за инкриминиране на словесно и физическо насилие над учители, свързани с учебния процес. Това съобщават от Министерството на образованието и науката.

Ведомството започва кампания срещу насилието в българските училища.

От МОН припомнят, че още на 16 декември миналата година министър Танев е разговарял с МВР шефа Веселин Вучков за съвместни действия със силовото ведомство, свързани с ограничаване на насилието и употребата на наркотици сред българските ученици.

Днес просветното министерство е изискало от Регионалните инспекторати по образование в страната справки за проявите на насилие в българските училища. Те трябва да бъдат изготвени до 13 март 2015 г. Танев иска информацията да обхване периода от началото на настоящата учебна година до края на февруари. Тя трябва да бъде разделена в следните три групи: насилие между ученици; насилие от страна на учители или родители над ученици; насилие от страна на ученици и/или родители над учители.

Припомняме, само преди два дни баща наби учителка в шуменското начално училище „Княз Борис I". Той е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице. Мъжът нанесъл удари с ръце по главата и тялото на старши възпитател в училището. Побойникът може да получи до 5 години затвор.

От Министерство на образованието изтъкват, че още в началото на мандата си Тодор Танев е разпоредил всички възникнал инцидент да бъде докладван спешно в кабинета му.

Информацията от справките на РИО ще бъде анализирана от експертите на министерството. След това с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища. Отваря се и широк обществен дебат за причините, довели до него, както и начините на преодоляването му.