Майки излязоха на протест в столицата срещу насилието над децата в яслите, градините и училищата. Те настояват за видеонаблюдение, психотестове на персонала, периодични обучения на специалистите, лимит на децата в групите, както и да се промени адаптационният модел при постъпване на малчуганите в яслите.

Заедно с децата си, стотина майки се събраха пред сградата, където се помещават дирекциите "Здравеопазване" и "Образование" към Столична община.

Михаела Михалкова, майка на малко момченце, заяви пред News.bg, че е доволна от яслата, която посещава нейният син. Тя обаче бе категорична, че не може да съществуват "такива зверства" в яслите, градините, училищата. Михалкова настоява родителите да могат да остават. Подкрепя и идеята за видеонаблюдение.

Лично тя дори е съгласна да плаща по-висока такса, но да има достатъчно персонал, който да обгрижва децата.

Наказват възпитателка в ясла, насърчавала децата към насилие

Наказват възпитателка в ясла, насърчавала децата към насилие

Вероятно ще бъде наказана с предупреждение за уволнение

Поставянето на камери нищо не решава, смята Красимира Хаджииванова, която присъства на протеста в качеството си на майка и създател на сайт за родители.

По думите й, проблемите са много по-дълбоки. Хаджииванова е на мнение, че вече е неработещ моделът на адаптацията и отглеждането на децата в яслите и градините. Родителят не участва в живота на детето в градината.

"Навсякъде по света родителите имат право в първите дни да влязат с детето, за да свикне то по-бързо", коментира тя.

Предложението на някои родители за видеонаблюдение в яслите е предизвикало реакции и от страна на ръководствата и персонала в яслите не само в столицата, но и в цялата страна.

Ива Петрова, която е медицинска сестра от 31-ва ясла в столицата, коментира предложенията на майките.

"Масово родителите в 31-ва ясла не желаят децата им да попадат в интернет пространството, страхуват се", коментира тя по повод въпроса за видеонаблюдението.

Петрова посочи още, че работата им е свързана със стрес.

"Искаме психолози, защото ние се прибираме вкъщи и също имаме деца и семейства", посочи медицинската сестра.

По отношение на броя деца в група, тя изтъкна, че човешкото полезрение може да обхване 15 деца и едно е в мъртвата точка. "Това е всяка секунда - едно е рисково. Представете си 30 деца, ние не сме свръххора", изтъкна Ива Петрова.

Персоналът също има своите искания. Петрова настоя персоналът да получава достойни възнаграждения, а не да работи за 250 евро.

По думите й, при завишен брой деца и липсата на персонал, видеонаблюдението не е решение.

Относно психотестовете, тя изтъкна, че това предложение важи и за самите родители. "Ако сложите камера в помещението, където се приемат деца, искам да кажа, че децата са пребивани, доста голяма част от тях, от самите родители. Децата ядат шамари и от самите родители", коментира медицинската сестра.

"Очаквахме майките да ни потърсят, защото интересът ни е един - децата да се гледат в по-добри условия", заключи Петрова.

При майките слезе директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева. Тя ги покани на среща, за да обсъдят предложенията.

"Има много добри предложения, които могат да бъдат реализирани", заяви Минчева. Тя смята, че действително кадрите трябва да бъдат добре подготвени. Освен това, в яслите и градините трябва да има ежеседмичен контакт с директорите, защото е важно да има комуникация с родителите.

"Родителят трябва да има доверие в институцията", заяви Минчева.

Родители пуснаха на високи децибели скандалния запис, който наскоро изтече по медиите и е запечатал грубо отношение към децата.

Минчева изтъкна, че са безкомпромисни. "Недопустимо е лошо, арогантно отношение към децата", категорична бе тя.

За психотестовете тя обясни, че с наредба от 2016 г. педагогическите специалисти подлежат ежегодно на такива прегледи и това предстои да се реализира.

Увеличаването на персонала обаче изисква нормативни промени, които не зависят от Столична община.

"Трябва да бъдат отправени към законодателя, тъй като той определя броя на децата в групите", посочи Минчева.

По думите й, видеонаблюдението вече е факт в някои градини. В 7-ма градина и 37-ма има внедрени камери.