"Що големите чужди вериги продължават да работят? Това беше обявен като последния мирен протест- от тук нататък сме готови на всякакви действия".

Това заявиха протестиращи родители, работници и граждани пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те бяха обединени от мотото "България без ковид ограничения.". Организатор на протеста е "Българският род обединен за децата" (БРОД).

Биляна, която носи този надпис каза, че е на протест срещу онлайн обучението, въобще всички ограничения, свързани с COVID-19.

МОН започва да харчи 140 млн. лв. за дистанционно обучение, включва и детските градини

МОН започва да харчи 140 млн. лв. за дистанционно обучение, включва и детските градини

Стартират два проекта по европейски фондове за възстановяване след коронавируса

Искането на родителските организации е всички ученици от 1-ви до 12-и клас да се върнат в училищата от утре, 18-ти март, или като компромисен вариант след две седмици, като дотогава учениците да са на ротация в учебните заведения, съобщи БНР.

Милко Божанков от "Обединени родители" заяви, че иска искат нормален образователен процес за децата си, който е присъствен. "Единственият нормален и ефективен начин на обучение е това. Искаме присъствен процес от утре за всички ученици - от 1-ви до 12-и клас, точно както трябваше да започне разрешено присъственото обучение от утре, на 18-и. Искаме то да си тръгне, както беше обещано", каза Божанков.

Родителите са категорични, че дистанционното обучение е неефективно, имитационно и дискриминационно и по отношение икономическата възможност на родителите. "Няма достатъчно устройства, няма покритие на интернет навсякъде в населените места в България, някъде напълно липсва. Дискриминационно е и относно децата със специални образователни потребности. Ще внесем въпросите писмено към министър (Костадин) Ангелов", каза Божанков.

Определиха датите за присъствено обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас

Определиха датите за присъствено обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас

Децата в центровете за специална образователна подкрепа могат да учат, ако са под 35

Протестът бе спокоен и при засилено полицейско присъствие. Очаква се по-късно демонстрантите да внесат в Здравното министерство списък с въпроси към министър Костадин Ангелов. По-голямата част от тях се отнасят до противоепидемичните мерки, прилагани в страната и в частност ваксинацията.

Междувременно организации, обединени под названията "Учители и Родители за безопасно образование", настояха за най-строгите противоепидемични мерки, за да се ограничи максимално разпространението на Covid-19. Те подкрепят дистанционното обучение на всички ученици, студенти, както и в детските градини и ясли. В позицията им се настоява за затваряне на заведения за обществено хранене, нощни клубове, кафенета, молове.

Протест имаше и в Благоевград. Той бе под мотото: "Искаме си живота. Искаме си свободата", се проведе пред Областната управа в Благоевград, съобщи БГНЕС.

Протестът ни бе обезсмислен заради готвения локдаун в страната, каза организаторът Людмила Манова. Пред сградата на областния управител се събраха едва 7-8 души.

Предварително бе обявено, че една година експерименти върху деца и учители стигат.