От днес започва записването на децата, приети в общинските детски градини и ясли в София. Родителите им могат да ги запишат, като представят необходимите документи на място в детската градина.

От Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование посочват, че много от заявените критерии, с които се участва в класирането, се доказват с документ пред директора - на място в момента на записването. По тази причина те ще настояват за допълнителна проверка на документите на тези деца.

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Приети са 9102 деца

Проверката ще бъде масова във всички детски заведения, тъй като имаме множество данни за злоупотреби с неистински документи, съобщават от комитета и допълват, че най-честите сигнали са при някои от социалните критерии и при документите за наличие на трудов договор на родителите.

От комитета подчертават, че имат уверението на зам.-кмета доц. Тодор Чобанов, че ще бъде извършена такава проверка.

Те посочват, че ще настояват родителите, които са класирани и запишат децата си, представяйки документи с неверни данни, да бъдат отстранени от списъците с класирани деца и да нямат право да участват отново в класиранията за една година напред, което включва и първото голямо класиране догодина. Случаите, в които бъдат потвърдени злоупотреби, ще бъдат подадени като сигнал до Софийската районна прокуратура за допълнително разследване.