Близо половината от местата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" за академичната 2011/2012 г. вече са заети, съобщи зам.-ректорът проф. Георги Тотков. По неговите думи подобна активност не е имало близо 10 години.

Рекордна за висшето училище беше и миналата кандидат-студентска кампания - тогава по същото време записахме 41%, припомнят от Учебен отдел. От там допълниха, че обикновено на първо и второ класиране документите си подават средно 30% от бъдещите бакалаври, а останалите 40% се запълват едва на трето.

Една най-желаните специалности във ВУЗ-а и тази година е „Психология" в Педагогическия факултет. Още на първо класиране в нея са заети над 90% от местата. Записаните за „Право" в Юридическия факултет са 88 на сто.

Трета по запълване на бройките е „Теология" във Философско-историческия - близо 80%, следвана от „Английска филология" - 62%. Напълно разбираемо е защо на второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления ще има нищожно снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът.

Освен бързото заемане на акредитираните бройки още на първо класиране, като друга изненадваща тенденция проф. Тотков определи и повишеният интерес на младите хора към задочната форма на обучение. Според него стремежът към задочно следване тепърва ще се засилва в цялата страна.

Расте броят и на желаещите да учат в специалности на границата на две научни области, смята проф. Тотков. За Биологическия факултет това са „Молекулярна биология", „Медицинска биология" и „Екология на биотехнологичните производства".

Резултатите от второ класиране вече са обявени на таблата пред сградата на Ректората, както и в интернет страницата на Пловдивския университет. Записването след второ класиране започва от утре - 15 август, и продължава до 18 август, припомнят от ПУ „Паисий Хилендарски".

За целта желаещите трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи за записване по образец.

Третото класиране ще бъде обявено на 21 август, като за него записването започва от следващия ден и продължава до 26 август, казаха от висшето училище.

За новата академична 2011/ 2012 година ПУ „Паисий Хилендарски" ще приеме общо 4 392 бакалаври и магистри по държавна поръчка. Отпуснатите бройки са за акредитираните над 70 специалности в деветте факултета на университета, филиалите в Кърджали и Смолян и Техническия колеж в Смолян.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно следващия месец, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър" - трите конкурсни кръга тази година са на 14, 15 и 16 септември.

През същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство", „Педагогика на обучението по музика", „Педагогика на обучението по изобразително изкуство". Датите за изпитите по изобразително изкуство и музика са съответно 17 и 19 септември.